Wie zijn oude kachel op steenkool of hout vervangt door een nieuwe milieuvriendelijkere kachel kan binnenkort een vervangingspremie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Maar geldt de premie voor alle kachels? En hoeveel bedraagt de premie? Wij zetten de richtlijnen even op een rijtje!
Hout- en steenkoolkachels zijn zeer vervuilend. Deze type kachels zijn verantwoordelijk voor 36% van de totale uitstoot van fijn stof. Om dit tegen te gaan werkt Vlaams minister Joke Schauvliege een Green Deal uit. Nog gemiddeld 600.000 gezinnen zouden stoken met steenkool of hout. Deze kachels vervangen zal leiden tot een verbetering van de luchtkwaliteit.
Wie kan rekenen op de premie?
Niet alle kachels kunnen rekenen op een premie. Er wordt gesproken over een ‘nieuwe kachel’ waarbij je automatisch denkt aan hout of pellets. Maar het gaat om ‘individuele verwarmingstoestellen’ die niet aangesloten zijn op de centrale verwarming. In 99% van de gevallen gaat het om gaskachels of eventueel elektrische (bij)verwarming. Je nieuwe kachel mag dus niet op hout of steenkool werken
Wanneer komt de vervangingspremie?
Er is nog geen exacte datum bekend. Er wordt gesproken over voorjaar 2019.
Hoeveel bedraagt de premie?
De premie bedraagt 25% van de aankoopprijs en de installatie van het nieuwe verwarmingssysteem, met een maximum bedrag van 250 euro. Voor een sociale doelgroep liggen die grenzen op 50% van de aankoopprijs en een maximum van 1.000 euro. De uitbetaling van de premie gebeurt uiterlijk twee maanden na ontvangst van de aanvraag.
Wat zijn de opties?
Aangezien een nieuwe kachel of haard niet op hout of pellets mag stoken, kan je kiezen voor een gashaard, bio-ethanolhaard of speksteenkachel. Ga jij ook voor een nieuwe haard of kachel in 2019? Ontdek dan ons aanbod op www.marlierhaarden.be