Gashaard of houthaard? Beantwoord deze vragen en ontdek welke haard het best bij jou past!

Nieuws

Een haard in huis is altijd een goed idee. Maar er zijn zoveel soorten: een open of gesloten haard? Een kachel met speksteen of pellets? Of een hout- of gashaard? Wat past best in jouw woning? Deze vragen moet jij stellen om een antwoord te weten op de vraag: gas of houthaard?

Hoeveel werk wil je hebben aan je haard?

Misschien wel de belangrijkste vraag. Hoeveel tijd wil je in je haard steken? Letterlijk en figuurlijk. Als je kiest voor een houthaard, dien je een voorraad gedroogd hout aan te leggen en moet je zelf het vuur aansteken en brandend houden.

Bij een gashaard is een druk op de afstandsbediening voldoende om de vlam in de haard te krijgen. Ook als je gaat slapen, kan je het vuur meteen doven met een klik op de knop. Een gashaard kan in principe het kleinste kind aansteken, een houthaard vraagt wat meer verantwoordelijkheid. Daarnaast heeft een gashaard minder onderhoud en schoonmaakwerk dan een houthaard.

Ben je een man/vrouw van the woods?

Een houthaard vraagt wat meer werk, maar je krijgt er ook meteen de beleving bij. Je kan zelf je hout in stukken hakken en een houtstapel aanleggen in je garage of tuin. Jij bent de spilfiguur om het vuur aan te steken en brandend te houden. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het perfecte vlammenspel. Al krijg je natuurlijk wel hulp van de moderne houthaarden waar je veel elektronisch kan regelen. Zo kan je de intensiteit van het vuur kiezen, alsook de warmte en zelf het type hout die je verbrandt kan je digitaal doorgeven om zo een ideale verbranding te hebben.

Bij gashaarden kan je kiezen voor houtblokken of sierstenen bij je vuur. De houtblokken ogen heel natuurlijk. Ook het vlammenspel is mooi en kan je kiezen naar sterkte. De geur van hout en het knisperend geluid moet je er wel zelf bij denken 😉

Hoe warm wil je het hebben?

Een belangrijke vraag: dient je haard als hoofdverwarming of eerder als bijverwarming? Bij gashaarden kan je zelf de intensiteit van je haard kiezen en de recente modellen geven al flink wat warmte, maar als je het echt warm wil hebben, dan kies je nog beter voor een houthaard.

Wat wil je betalen?

Beide haarden vind je in verschillende prijsklasses. Om een gashaard te kunnen steken, heb je natuurlijk wel een gasleiding nodig. Indien dit niet ter beschikking is, kan dit wel voor een meerkost zorgen. In het algemeen is een gashaard duurder dan een houthaard of pelletkachel, maar alles hangt natuurlijk af van jouw wensen.

Nog geen keuze kunnen maken? Wij helpen je graag verder. Een sneak peak naar onze gashaarden en houthaarden vind je hier. Maar kom gerust langs in onze showroom en wij geven je graag advies.