Is een houtkachel goed of slecht voor het milieu?

Voor- en tegenstanders van de houtkachel

De een is fervent voorstander van een houtkachel en beweert bij hoog en laag dat een houtkachel goed is voor het milieu. De andere is faliekant tegen houthaarden en schreeuwt het van de daken dat een houtkachel zo slecht is voor het milieu.

Wat zijn de argumenten van de voor- en tegenstanders van de houtkachel?

Tegenstanders argumenteren dat houtkachels veel fijn stof en andere schadelijke stoffen uitstoten en daarom dus heel vervuilend zijn. Voorstanders beweren dan weer dat een houtkachel ideaal is omdat die CO2-neutraal is en dat het om hernieuwbare energie gaat.

Vooral oude houtkachels en open haarden zijn vervuilend

Zoals elk verhaal is ook dit verhaal genuanceerd. Het klopt dat houtkachels heel vervuilend kunnen zijn, maar dan gaat het vooral om oude houtkachels (ouder dan 15 jaar) en open haarden. Zo zou 4 uur stoken met je houtkachel gelijk zijn aan 600km met een vrachtwagen rijden. De Vlaamse Milieumaatschappij stelt zelfs dat 30% van de fijnstofuitstoot te wijten zou zijn aan houtverbranding.

Efficiënter verbrandingsproces en hoger rendement

Die cijfers moeten we met enige scepsis bekijken. Het is waar dat open haarden en oude houtkachels veel meer CO2 en fijn stof uitstoten dan de nieuwe generatie houtkachels. De nieuwe generatie houtkachels hebben een veel efficiënter verbrandingsproces en deze kachels zorgen ook voor een veel hoger rendement.

De huidige Euronormen zijn streng

Net zoals de bouwnormen heel wat strenger zijn geworden de voorbije jaren, zijn ook de uitstootnormen voor houtkachels flink verstrengd. Zo geldt sinds 1 januari 2022 de nieuwe Europese eco-design richtlijn. Die stelt dat een nieuwe houthaard een rendement moet hebben van meer dan 75% en een fijnstofuitstoot van minder dan 40mg/m.

Hout is CO2-neutraal

Terwijl bomen groeien, nemen ze CO2 uit de lucht op. De energie van de zon gebruiken ze om aan fotosynthese te doen en zo te groeien. En naast CO2 nemen bomen zelfs nog andere schadelijke stoffen op uit de lucht. Zo zouden stadsbomen wel tot 5 ton fijn stof per jaar uit de lucht zuiveren. Indrukwekkend!

Als je hout verbrandt, komt alleen die CO2 vrij die de boom eerder heeft opgenomen. Dat maakt dus dat hout in feite klimaatneutraal is.

Genoeg hout in eigen land

Natuurlijk zorgt het kappen en vervoer van hout ook voor CO2-uitstoot. Daarom raden we je aan om te kiezen voor lokaal hout. Dat uit je eigen bos komt of van een bos uit de buurt. Op die manier is je CO2-uitstoot een pak beperkter. Tot wel 86% minder in vergelijking met hout dat bv. uit Oost-Europa naar hier getransporteerd wordt.

En natuurlijk is het ook heel belangrijk dat er voor alle gekapte bomen nieuwe bomen in de plaats komen. Duurzaam bosbeheer met voldoende aanplanting van nieuwe bomen is cruciaal!

Verantwoord stoken

Je neemt als kachelgebruiker best je verantwoordelijkheid. Want het stookgedrag is nog een argument van de tegenstanders van houtkachels. Daarom raden we je aan om enkel droog hout – liefst natuurlijk gedroogd hout – te gebruiken. Nat hout zorgt voor een onvolledige verbranding en voor meer uitstoot van fijn stof en as.

Alleen hardhout branden

Ook het soort hout speelt een rol. Wij raden je aan om alleen hardhout te gebruiken. Dat zijn houtsoorten zoals beuk, eik, es en haagbeuk. Het hout van deze bomen zal langer branden en meer warmte afgeven. Vermijd zeker hout van naaldbomen. Die zorgen voor meer roetafzetting in je schoorsteen. En uiteraard gebruik je geen behandeld of geverfd hout. Bij verbranding komen al die schadelijke stoffen van de verf of de lijm in de lucht terecht. En gebruik de Zwitserse methode om je kachel aan te steken.

Enkel klimaatvriendelijke en milieuvriendelijke kachelmerken in onze showroom

Bij Marlier Haarden werken we enkel met klimaatvriendelijke, milieuvriendelijke en ecologische kachelmerken. We raden je graag de ideale houthaard aan voor jouw nieuwbouw, renovatie of ter vervanging van je bestaande houtkachel. We geven je degelijk advies afgestemd op jouw project, situatie en budget!

Een milieuvriendelijke houthaard kopen?
Kies je ideale inbouw houtkachel bij Marlier Haarden!

Bel +32 3 366 00 09 of mail ons voor meer info.
Beleef onze speksteenkachels zelf in onze sfeervolle showroom!