7 voordelen van een houtkachel

Veel voordelen van een houtkachel

Een houtkachel biedt jou heel wat voordelen. Laat dat duidelijk zijn. Zeker in deze onzekere tijden van belachelijk hoge en erg fluctuerende energieprijzen, vormt een houtkachel een mooie en alternatieve verwarmingsbron. Zeker bij de huidige generatie moderne houtkachels ligt het rendement heel hoog. We overlopen graag de voordelen én de nadelen (ja, die zijn er ook) van een houtkachel.

1.Een houtkachel is voordelig

Met de huidige generatie houtkachel  stook je heel voordelig. Concreet: met weinig brandstof zorg je toch voor veel warmte. Zo hebben de houtkachels die wij bij Marlier Haarden verkopen een rendement van meer dan 75%. Dat betekent dat meer dan 75% van de warmte die de houtkachel produceert benut wordt. Minder dan 25% gaat via de schoorsteen naar buiten.

Hier leggen we dat haarfijn uit:

2. Het hout dat je verbrandt is relatief goedkoop

In vergelijking met andere brandstoffen – denk maar aan gas of mazout – is hout nog altijd een goedkope brandstof. En als je een moderne houtkachel aangeschaft hebt, verbrandt die het hout optimaal. Het hout wordt tegen een heel hoge temperatuur verbrand wat voor optimale warmteproductie zorgt. En je hebt dus ook minder hout nodig om evenveel warmte te produceren.

Je kan je hout kant en klaar kopen. Nog voordeliger is om zelf hout te sprokkelen en in kleinere blokken te hakken. Wel belangrijk: stook enkele met droog, schoon en onbehandeld hout. En werk met de Zwitserse methode om je kachel aan te steken.

3. Een houtkachel is relatief goedkoop in aanschaf

Als je een houtkachel vergelijkt met andere verwarmingsbronnen is een houtkachel goedkoop. Een cv-installatie, een warmtepomp, elektrische verwarming: al deze verwarmingsmethodes zijn veel duurder in aanschaf. Een houtkachel gaat vele jaren mee en er is weinig aan dat kapot kan gaan.

4. Een houtkachel zorgt voor sfeer en gezelligheid

Niks zo deugddoend en gezellig als de heerlijke stralingswarmte van een kachel. In de zetel vlakbij je houtkachel genieten van een goeie film of wegdromen bij een prachtige roman. Of gewoon dagdromen bij dat geweldig vlammenspel… Geef toe: een pak gezelliger dan je thermostaat wat hoger zetten.

5. Een houtkachel is – jawel – goed voor het milieu

Dat geldt zeker voor de topkwalitatieve houtkachels die je bij ons vindt. Merken zoals M-Design, Lotus en Skantherm zijn synoniem voor milieuvriendelijk hout verbranden. Alle drie doen ze er alles aan om het verbrandingsproces zo optimaal mogelijk te maken en het rendement met elk nieuw model nog te verhogen. De Europese normen die opgelegd worden (rendement van 75% en fijnstofuitstoot van minder dan 40 mg/m2) halen deze merken probleemloos. Meer zelfs: ze scoren nog veel beter!

Bovendien is de verbranding van hout CO2-neutraal. Een boom neemt tijdens zijn groei CO2 op. Enkel die CO2 die de boom zelf heeft opgenomen, komt vrij bij de verbranding.

6. Voor elk interieur is er een passende houtkachel

Houtkachels zijn er in allerlei uitvoeringen en modellen. Welke houtkachel het best past in jouw interieur, kies je uiteraard zelf. Weet dat we heel wat modellen in onze toonzaal kunnen laten zien en dat we je ook graag advies geven over welke houtkachel voor jouw project de ideaalste is. Bij Marlier Haarden vind je verschillende soorten houtkachels:

7. Een houtkachel is eenvoudig in onderhoud

En anders dan bij een cv-installatie of andere verwarmingsbronnen, hoef je niet ieder jaar een technieker te laten komen voor een onderhoudsbeurt. Wel belangrijk dat je je schoorsteen regelmatig laten schoonvegen door een erkend vakman. Je houtkachel onderhouden, dat kan je helemaal zelf.

Heel wat voordelen dus, die houtkachel. We willen wel onderstrepen dat veel van de voordelen die we hierboven hebben opgesomd enkel gelden voor moderne, kwalitatieve houtkachels. Heb je een oud beestje in huis? Overweeg dan zeker om dat te vervangen door een nieuwe, moderne houtkachel van een kwalitatief merk. Niet enkel je portemonnee zal er wel bij varen!

Kom onze houtkachels ontdekken in onze sfeervolle toonzaal!

In onze showroom laten we je graag verschillende modellen en merken van houtkachels ontdekken. Breng zeker ook de afmetingen van je leefruimte mee en samen zoeken we uit welke houtkachels in aanmerking komen voor jouw interieur. We houden altijd rekening met het budget dat je wil spenderen. Je vindt in ons assortiment beslist jouw ideale houtkachel!

Een houtkachel kopen in volle vertrouwen?
Kies je ideale houthaard bij Marlier Haarden!

Bel +32 3 366 00 09 of mail ons voor meer info.
Beleef onze kachels zelf in onze sfeervolle showroom!