Houtkachel of speksteenkachel kopen?

Twijfel je tussen een houtkachel of een speksteenkachel?

Beiden hebben hun voordelen en natuurlijk ook hun nadelen. We overlopen ze samen met jou. Wat je ook kiest, een houtkachel of een speksteenkachel, ga steeds voor duurzame kwaliteit. Zo rendeert je kachelaankoop het best.

Een speksteenkachel is strikt genomen ook een houtkachel. Alleen is een massieve speksteenkachel langs de buitenkant bekleed met speksteen. Die speksteen neemt de warmte op die de kachel produceert en geeft die geleidelijk af.

Een speksteenkachel heeft een nog hoger rendement

Een groot voordeel van de speksteenkachel: de speksteen houtkachel heeft een nog hoger rendement dan de klassieke houtkachel. Waar het rendement van de hedendaagse kwalitatieve houtkachel ligt op 75 à 80%, ligt het rendement van de speksteenkachel op wel 90%.

Maar 2 uur branden voor 24u warmte

Een speksteekachel hoeft maar 2 uur te branden om 24u warmte af te geven. Dat betekent dat je minder hout moet aankopen, minder hout moet verbranden om toch 24 uur warmte te creëren. Dat effect heb je niet bij een gewone stalen houtkachel. Eens de houtkachel uit is, gaat de warmte verloren.

Het is ook zo dat je in een speksteenkachel goedkopere, zachte houtsoorten kan stoken dan in de klassieke stalen houtkachel. Dat heeft geen negatief effect op de werking van een speksteenkachel. Je kan dus gerust stoken met spar, den, berk of populier. Door de heel hoge verbrandingstemperatuur in de stookruimte brandt het hout zo goed als volledig op en er is ook heel weinig roetvorming.

Een speksteenkachel gaat langer mee dan een houtkachel

Een speksteenkachel is een langer leven beschoren dan een gewone houtkachel. Al gaat een stalen houtkachel ook heel lang mee – reken op een 20-tal jaar – toch wordt een speksteenkachel nog ouder. Je zou hem tot zelfs een eeuw lang kunnen gebruiken. Al hebben we tot nu toe weinig klanten die hem zo lang getest hebben!

De aankoop van een speksteenkachel is duurder

In aankoop zit de basisprijs van een speksteenkachel gemiddeld hoger dan die van een klassieke stalen houthaard. Natuurlijk staat daar dan weer tegenover dat een speeksteenkachel een hoger rendement haalt, dat je met goedkopere houtsoorten kan stoken en dat de kachel langer meegaat.

Gezelligheid voorop?

Hou je van de gezelligheid van een knetterend haardvuur. En is dat je voornaamste reden om een houtkachel in huis te halen? Dan heeft de klassieke houtkachel zeker iets voor op de speksteenkachel voor jou. Je steekt je houtkachel ’s avonds gezellig aan als je in de zetel gedoken bent en in een mum van tijd geniet je van de warme sfeer en de onklopbare gezelligheid van je houthaard.

Smaken verschillen

De ene is helemaal gek op die zachtgrijze speksteen. De andere vindt het maar niks. Natuurlijk moet je ook een houtkachel of een speksteenkachel kiezen die past bij je smaak. Ze zijn er beiden in allerlei modellen en uitvoeringen én afmetingen. De een robuuster en klassieker, de andere strakker en meer afgelijnd. Voor elk wat wils.

Op en top kwaliteit, of je nu voor een speksteenkachel of een houtkachel kiest

Bij Marlier Haarden vind je enkel topkwaliteit speksteenkachels en houtkachels. Voor onze speksteenkachels hebben wij bewust gekozen voor het Finse merk Nunnauuni. Een heel innovatief en duurzaam kachelmerk. Voor onze houtkachels werken we heel graag met het Belgische M-Design, het performante Deense Lotus en ook met Skantherm voor losstaande houtkachels.

Moeilijk kiezen tussen een houtkachel of speksteenkachel?

Weet je nog altijd niet wat kiezen? En voel je eigenlijk ook wel iets voor een gashaard omwille van het grote gebruiksgemak? Wij maken samen met jou de beste keuze. We geven je advies en bekijken graag de mogelijkheden voor jouw project. Bij Marlier Haarden vind je ongetwijfeld een haard naar jouw aard!  Kom vrijblijvend langs in onze toonzaal. Dan maken we ook meteen een offerte voor jou zodat je precies wat een houtkachel of een speksteenkachel die geschikt is voor jouw leefruimte zou kosten.

Een houtkachel of een speksteenkachel kopen?
Kies je ideale haard bij Marlier Haarden!

Bel +32 3 366 00 09 of mail ons voor meer info.
Beleef onze kachels zelf in onze sfeervolle showroom!