Stijgende energieprijzen: wat kan je doen?

Wat kan je zelf doen tegen de stijgende energieprijzen?

Je verwarming en elektriciteit nemen tegenwoordig flinke happen uit je maandelijks budget. Zo’n grote happen, daar heeft niemand het mee. Een vraag die iedereen zich stelt: wat kan je zelf doen tegen die stijgende energieprijzen? En liefst dan nog op korte termijn.

Haal een kachel in huis!

Een mogelijkheid die wij – nogal vanzelfsprekend – ondersteunen: een kachel in huis halen. Een kachel is een behoorlijk snel te installeren verwarmingssysteem. In heel wat woningen kan je zonder al te grote breekwerken of renovatie een houtkachel installeren. En ook een speksteenkachel en jawel, zelfs een elektrische kachel of gaskachel zijn beslist de overweging waard.

Een houtkachel installeren: een goed idee?

Zeker! De prijzen voor hout tippen in de verste verte niet aan de gasprijzen.
En er zijn nog tal van voordelen aan een houthaard.

Hoog rendement en weinig hout nodig

Een kwalitatieve houthaard – zoals de houthaarden van het Belgische topmerk M-Design – heeft een hoog rendement en verbruikt weinig hout.

Hout is en blijft goedkope brandstof voor je houtkachel

Hout is en blijft een goedkope brandstof.  Je kan kant-en klare houtblokken aanschaffen. Wil je de prijs drukken, en tegelijk van een goeie work-out genieten, dan klief je zelf je hout!

Houtkachels in allerlei modellen

Je hebt houtkachels in allerlei formaten en modellen: inbouwhoutkachels, losstaande kachels, houtkachels met liftdeuren,… in moderne en meer klassieke uitvoeringen. Er is zeker een model dat past in jouw interieur en dat ook geïnstalleerd kan worden rekening houdend met de technische aspecten van jouw leefruimte.

Houtkachels met geoptimaliseerd verbrandingsproces

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is een houtkachel – en opnieuw zeker de topkwalitatieve modellen van M-Design die wij verkopen – geen belasting voor het milieu. De nieuwe generatie houtkachels hebben een geoptimaliseerd verbrandingsproces en zijn helemaal niet vervuilend. Wist je dat hout zelfs CO2-neutraal is? Lees er meer over in onze blog ‘Houtkachel: goed of slecht voor het milieu?’.

Heeft een speksteenkachel een positieve invloed op mijn energieverbruik?

Ja, absoluut. Een speksteenkachel is een heel mooi alternatief voor een centrale verwarming. En een pak goedkoper. Natuurlijk moet je leefruimte ervoor geschikt zijn om er een speksteenkachel in te plaatsen. Maar tegenwoordig is er heel veel mogelijk en wij halen dan ook als kwalitatieve installateur alles uit de kast om een speksteenkachel bij jou te installeren.

Maar 2 uur stoken voor 24 uur warmte

Een speksteenkachel is in feite een houtkachel die omsloten wordt door speksteen, een hittebestendige natuursteen afkomstig van Finland. De speksteen die de kachel omgeeft neemt de warmte op van de verbranding van het hout en geeft die warmte dan geleidelijk en gelijkmatig af. Om het een volle 24u warm te hebben, hoef je maar 2 uur te stoken.

Voordelen speksteenkachel

Heel wat van de voordelen die we hierboven opgesomd hebben als voordelen van een houtkachel, gelden uiteraard ook voor je speksteenkachel. En er zijn er nog meer:

Waar het rendement van een houtkachel ligt rond de 75 à 80%, ligt het rendement van een speksteenkachel – van een kwalitatief merk zoals NunnaUuni – zelfs tot 90%! En dat is nog niet alles:

  • Je verbruikt nog minder hout dan bij een gewone houtkachel.
  • Zeer aangename, gezonde stralingswarmte.
  • Goedkoop stoken met goedkopere houtsoorten zoals populier en berk.
  • Ecologisch en duurzaam stoken.
  • Je investering betaalt zichzelf heel snel terug met de huidige energieprijzen.

Bio-ethanolhaard: een prachtig alternatief voor je dure CV

Nog een alternatief voor je gasverwarming: een bio-ethanolhaard. Zo’n haard is zeker te overwegen als je geen gasaansluiting hebt of geen schouw kan installeren. Of als je ertegen opziet om met hout te sleuren. De bio-ethanolhaard werkt – zoals de naam zelf zegt – op bio-ethanol, een biologische brandstof. Bij de verbranding van bio-ethanol komen geen CO2 of andere schadelijke stoffen vrij. En je geniet van een mooi vlammenspel en een weldadige stralingswarmte. Een fijn alternatief voor je dure CV op gas!

En de gashaard? Nog steeds interessant voor je portemonnee!

Ja, de gaskachel blijft een waardig alternatief voor je gewone centrale verwarming op gas. Omdat gaskachels – en weeral let op het merk; een goed merk kiezen is zo belangrijk – heel zuinig zijn in hun verbruik en optimaal renderen. Je kan natuurlijk ook heel gericht verwarmen met een gaskachel en enkel de leefruimte verwarmen. Inbouwhaarden op gas blijven dus interessant. En we bekijken graag met jou welke gaskachel het best in jouw leefruimte past naar gebruik, verbruik en opstelling toe!

Zelf iets doen aan die stijgende energieprijzen?
Ga voor een kachel van Marlier Haarden!

Bel +32 3 366 00 09 of mail ons voor meer info.
Beleef onze kachels zelf in onze sfeervolle showroom!